Inverteer de Y-as (niet)

Ooit tijdens het gamen je controller aan iemand anders overgegeven om vervolgens een paniekerige vlucht door de game-instellingen te zien plaatsvinden? Hier wel. Altijd eigenlijk. Het wel/niet inverteren van de Y-as op controller- en joysticks is een eeuwige strijd, waarvan de keuzes desondanks wel door beiden kanten geaccepteerd worden (tenzij je dit op Twitter vraagt natuurlijk). The Guardian's Keith Stuart duikt wat dieper in het hoe en waarom mensen wel of niet omhoog drukken om omhoog te gaan.

“From a cognitive perspective, players who don’t invert are ‘acting as’ the avatar, with movement/steering originating from between the avatar’s eyes, controlling the camera,” says Dr Jennifer Corbett, a lecturer in psychology at Brunel University London’s Centre for Cognitive Neuroscience. “Players who invert are ‘acting on’ the avatar, with the controls either behind or on top of the head controlling the avatar.”

Voor mij was de game Starwing (nu beter bekend als Star Fox) instrumenteel hierin. Het gaf je de optie beiden vormen van besturing te gebruiken en ik weet nog goed hoe omhoog drukken om je arwing voorwaarts te laten duiken veel logischer overkwam dan de andere kant op.

Enige game waar dit niet geldt? Rez. Omdat je puur een cursor beweegt in deze game, merk ik dat ik kan schakelen tussen beiden vormen van besturing afhankelijk van hoe ik de game wil ervaren. Stel ik me in dat het een muiscursor is? Dan blijft omhoog omhoog. Zie ik het als het besturen van de avatar, dan wil ik graag omhoog indrukken om omlaag te gaan. Heel af en toe flipt deze interpretatie tijdens het spel en dan kan ik makkelijk een kwartier bezig zijn om te ontdekken wat op dat moment het prettigst speelt.