We gaan terug naar het jaar 2006. Het internet was in een nieuwe fase beland. De fase waarin Hyves groot was in Nederland en gamers los gingen in World of Warcraft. Het was ook de fase waarin Nederlandse techondernemers met enorme ambities een World-of-Warcraft-killer wilden ontwikkelen: The Chronicles of Spellborn.
Recentelijk kon ik aan tafel schuiven bij Bastiaan Vroegop om wat te mogen vertellen over mijn tijd bij Spellborn Works, één van de vele bedrijven die in de diepe schaduw van The Chronicles of Spellborn opereerden. Nog steeds een bizar verhaal als ik er aan terugdenk. Podcast van Bastiaan hierover op Podimo.
Voor nog meer (incomplete) informatie rondom de dood van Spellborn, kan ik nerdSlayer's relaas aanbevelen.
The study found that 45% of people 50-plus are gamers. Among these gamers, 45% say they spend time gaming every day. Notably, women lead the way in daily activity, with 52% playing every day vs. 37% of men.
With staying sharp in mind, the top genres are consistently puzzle and logic games at 73%, followed by card and tile games (69%), word games (58%), brain games (37%), trivia and traditional board games (32%), and gambling, casino, or poker games (31%). Still played but less popular are arcade, educational, strategy, and shooter games.
Misschien niet de "hardcore" gamer (in de VS) die je verwacht, maar het neerkijken op digitale spelletjes begint op deze manier wel langzaam aan verleden tijd te worden. Al gok ik dat er altijd wel zal worden neergekeken op overdreven fantasiewerelden en oorlogssituaties ongeacht het genre. Tafelspellen in digitale vorm zijn domweg extreem veel acceptabeler.
Voor m'n werk gebruik ik een Bullet Journal als een logboek en dat creëert een prettig overzicht gedurende de week. Ik heb er dan ook vaak over nagedacht een soortgelijk systeem te gebruiken voor alle Dungeons & Dragons-campagnes die ik onderhoud. Zeker omdat de personages uit oudere campagnes de nieuwe beginnen binnen te dringen en de tijdlijn daadwerkelijk belangrijk begint te worden.
Toevalligerwijs heeft de officiële Bullet Journal-website nu een uitgebreide collectie aan voorbeelden over hoe Bullet Journals te gebruiken voor rollenspellen. Zeker de moeite waard om even door te nemen als je rollenspellen speelt, voor zowel speler als spelleider.
The technological limitations of the day were also responsible for a key gameplay component of Space Invaders—shooting enemies caused the remainder to move faster, palpably ramping up tension. “This was the result of the game board’s low processing power,” says Nishikado. “It was designed to draw one invader every 60th of a second, instead of all the invaders at once. At the start of the game, it takes about a second for all the invaders to take a step. As their number decreases, the time to draw them all becomes shorter, and so their speed of movement increases. This makes the game more interesting and effective—and compensated for the board’s lack of capacity.”
Een van de meest legendarische "videogame-bugs" ooit.
De Playdate kreeg recent iets nieuws: Catalog. Oftewel een winkel voor op de console zelf om nieuwe games te kopen naast het eerste seizoen aan games dat bij de gele plak inbegrepen zat. In Catalog stond een oude bekende: Bloom (PD). Maar nu in een nieuwe vorm met een paar kleine extra’s.
De game is nog steeds… niet een game? Het is meer een novelle die je doorleest in de vorm van appjes op je mobiel ín het spel. Het is best effectief daarin. Bloom weet echter niet heel veel spelelementen daarmee aan te sporen. Er is een dak bovenop je appartement waar je bloemen kan planten om ze te verkopen als ze volgroeid zijn, maar anders dan je huur afbetalen kan je er niet mee doen.
Op dezelfde manier mag je in de appjes soms kiezen voor een antwoord, maar het zijn altijd variaties op hetzelfde antwoord. Het is duidelijk dat daadwerkelijke keuzes maken net iets te hoog gegrepen was voor deze ontwikkelaar en dat is best jammer. Het verhaal beklijft namelijk wel en de cyclus van planten en verkopen werkt best goed. Het is nog steeds een spel wat ik zou aanraden om door te spelen op Playdate, maar ergens hoop ik dat er ooit een vervolg uitkomt, dat de kernaspecten écht uitbouwt.
Een andere verrassing is dat door Bloom te spelen ik weer op Sparrow Solitaire (PD) stuitte. Ooit gedownload van itch.io, is het een zeer vermakelijke versie van Shanghai, beter bekend als de solitaire-variant gespeeld met de tegels van het tafelspel mahjong.
Deze versie is echt heel goed afgewerkt met kleine details die de game erg lekker doen wegspelen. Dubbel zo leuk dat op het moment van schrijven er een tweede update voor Catalog beschikbaar is gekomen, waarin het aantal opties en details nog verder is opgewerkt. Tot zo’n niveau dat, ondanks de zwart-wit limitaties van de Playdate, dit waarschijnlijk de beste versie van Shanghai is die ik heb gespeeld. Een verplichting mocht je een Playdate bezitten.
Eyeland (PD) is vergelijkbaar met Bloom: een proeve van een veel groter iets. Dit is een simpel puzzelspelletje met een licht verhaaltje dat je vrij snel kan doorspelen. Er zijn hier duidelijke invloeden te herkennen en de puzzels die het spel je voorschotelt zijn eigenlijk best goed.
Het eindigt dan ook veel te snel met een veel te grote stap om echt iets te kunnen zeggen als het aankomt. Beetje een anticlimax, maar wel geinig met een prettig stijltje.