Spelweek 202314

De Playdate kreeg recent iets nieuws: Catalog. Oftewel een winkel voor op de console zelf om nieuwe games te kopen naast het eerste seizoen aan games dat bij de gele plak inbegrepen zat. In Catalog stond een oude bekende: Bloom (PD). Maar nu in een nieuwe vorm met een paar kleine extra’s.

De game is nog steeds… niet een game? Het is meer een novelle die je doorleest in de vorm van appjes op je mobiel ín het spel. Het is best effectief daarin. Bloom weet echter niet heel veel spelelementen daarmee aan te sporen. Er is een dak bovenop je appartement waar je bloemen kan planten om ze te verkopen als ze volgroeid zijn, maar anders dan je huur afbetalen kan je er niet mee doen.

Op dezelfde manier mag je in de appjes soms kiezen voor een antwoord, maar het zijn altijd variaties op hetzelfde antwoord. Het is duidelijk dat daadwerkelijke keuzes maken net iets te hoog gegrepen was voor deze ontwikkelaar en dat is best jammer. Het verhaal beklijft namelijk wel en de cyclus van planten en verkopen werkt best goed. Het is nog steeds een spel wat ik zou aanraden om door te spelen op Playdate, maar ergens hoop ik dat er ooit een vervolg uitkomt, dat de kernaspecten écht uitbouwt.

Een andere verrassing is dat door Bloom te spelen ik weer op Sparrow Solitaire (PD) stuitte. Ooit gedownload van itch.io, is het een zeer vermakelijke versie van Shanghai, beter bekend als de solitaire-variant gespeeld met de tegels van het tafelspel mahjong.

Deze versie is echt heel goed afgewerkt met kleine details die de game erg lekker doen wegspelen. Dubbel zo leuk dat op het moment van schrijven er een tweede update voor Catalog beschikbaar is gekomen, waarin het aantal opties en details nog verder is opgewerkt. Tot zo’n niveau dat, ondanks de zwart-wit limitaties van de Playdate, dit waarschijnlijk de beste versie van Shanghai is die ik heb gespeeld. Een verplichting mocht je een Playdate bezitten.

Eyeland (PD) is vergelijkbaar met Bloom: een proeve van een veel groter iets. Dit is een simpel puzzelspelletje met een licht verhaaltje dat je vrij snel kan doorspelen. Er zijn hier duidelijke invloeden te herkennen en de puzzels die het spel je voorschotelt zijn eigenlijk best goed.

Het eindigt dan ook veel te snel met een veel te grote stap om echt iets te kunnen zeggen als het aankomt. Beetje een anticlimax, maar wel geinig met een prettig stijltje.